Hem | Vård & Handläggare

En dag på Inagården

En typisk dag


I gryningen. Personalen på Inagården sätter på gröten och kaffet.  Bröd, pålägg och juice dukas fram tillsammans med fil och müsli. 

Liv och rörelse. Alla som bor på Inagården äter frukost tillsammans. En del av personalen rapporterar till det nya skiftet samtidigt som andra äter frukost i den gemensamma matsalen. En timme senare är alla redo att ta itu med dagens arbetspass. En del boende kanske har  friskvård på schemat. 

Det blir åter tyst och lugnt. På kontoret arbetar de som ansvarar för verksamheten. Den som är vårdansvarig för dygnet planerar in personal för fritidsaktiviteter och transporter, genomför uppföljningar med handläggare och en mängd andra detaljer som hör till livet på Inagården. 

Ute på fältet pågår en mängd olika typer av aktiviteter. På den egna lantgården Ljusbäck, som hör till boendet i Tärnsjö, tar vi hand om våra djur. Här finns allt ifrån kaniner, katter och hundar till hästar, höns, får och getter. Vi sysslar också med vedkapning, skogsarbete, skötsel av fastigheter och vägar. Gräsklippning eller snöskottning. Någon arbetar i köket tillsammans med kocken. I snickeriet bygger vi både fågelholkar, lagerhyllor och jakttorn. Givetvis med avbrott för förmiddagskaffe. Vi driver också loppis & cafe Älvina i Älvkarleby. 

Dags för lunch med hemlagad mat och en stunds välbehövlig vila och reflektion. Vår matpolicy innebär att vår kock lagar all mat från grunden. 

Arbetet fortsätter under eftermiddagen men kan avbrytas av att man spontant åker ner till badplatsen för en promenad eller ett dopp i älven om det är sommar och varmt. 

Efter arbetsdagens slut Pysslar en del med sitt och får en stunds egen tid. Vissa dagar kan den som vill, få massage innan det är dags för gemensam middag.

Dags för fritidsaktiviteter. Bio, fiske, personliga inköp, cykeltur för att handla eller bara fika någonstans. Varje söndag sitter vi ner tillsammans och gör ett veckoschema med varje boende. Där kan de boende planera sina fritidsaktiviteter under veckan. 

Framåt kvällen dukas frukten fram och belysningen dämpas. De som vill umgås spelar spel eller sitter ner och pratar om dagen som gått. Andra ser kanske på tv en stund. Vid tiotiden är det släckt och tyst på Inagården. På helgerna en timme senare. De som fortfarande är på fötterna är personalen som dokumenterar, plockar av och städar innan de också går och lägger sig en stund.