Inagårdens behandlingshem

Behandling­s­hem för vuxna med komplexa beteende­störningar.

Boende & Anhöriga

Allt för dig som är eller ska bli boende hos oss. Även du som anhörig hittar rätt information här.

Läs mer →

Handläggare & Vård

Arbetar du som handläggare eller inom vården? Här har vi samlat allt du kan tänkas behöva.

Läs mer →

Inagårds-modellen

Vad är egentligen Inagårdsmodellen? Låt oss presentera och gå in på djupet om vår modell.

Läs mer →

Jobba hos Inagården

Är du ute på jakt efter ett nytt jobb? Läs mer om oss, vad vi står för och våra lediga tjänster.

Läs mer →

En närmare titt på inagården

Vi hjälper människor som samhället helst vill blunda för och möjliggör en framtid utan kaos.
Inagården är ett behandlingshem för vuxna med komplexa beteendestörningar. Här ser vi till människor som samhället helst vill blunda för och vi hjälper dem till en framtid utan kaos. Våra boende har ofta ett trassligt förflutet och många lider av både psykisk sjukdom och funktionshinder eller hjärnskador. Målsättningen med vårt arbete är att våra boende skall kunna leva ett liv som är så normalt, självständigt och innehållsrikt som möjligt. 
Mot alla odds. Det kanske mest unika med Inagården är alla de solskenshistorier vi kan berätta om våra boende. Människor som utvecklats mot alla odds och hittat vägen till ett fungerande liv. Bland annat har det visat sig att de boende som har en utagerande problematik har ett minskat antal aggressionsutbrott under sin tid på Inagården. Det kan vara precis den skillnad som krävs för att möjliggöra en flytt till ett eget boende i hemkommunen.

Inagårdsmodellen


​​​​​​​För att säkerställa kvalitet och resultat i vårt arbete, har vi utvecklat en modell som bygger på en miljöterapeutisk behandlingsmetod och där utgångspunkten är den enskilda individen. Modellen bygger på tre utvecklingsfaser, Insikt, Normalisering och Aktivering samt en avslutande Utslussningsfas, där insatserna varierar något beroende på klientens framsteg. Samtliga faser karaktäriseras av ett antal gemensamma framgångsfaktorer som utgör inagårdsmodellen

En typisk dag på Inagården

​​​​​​​
I gryningen. Personalen på Inagården sätter på gröten och kaffet.  Bröd, pålägg och juice dukas fram tillsammans med fil och müsli. 

Liv och rörelse. Alla som bor på Inagården äter frukost tillsammans. En del av personalen rapporterar till det nya skiftet samtidigt som andra äter frukost i den gemensamma matsalen. En timme senare är alla redo att ta itu med dagens arbetspass. En del boende kanske har  friskvård på schemat.
Det blir åter tyst och lugnt. På kontoret arbetar de som ansvarar för verksamheten. Den som är vårdansvarig för dygnet planerar in personal för fritidsaktiviteter och transporter, genomför uppföljningar med handläggare och en mängd andra detaljer som hör till livet på Inagården. 

Ute på fältet pågår en mängd olika typer av aktiviteter. På den egna lantgården Ljusbäck, som hör till boendet i Tärnsjö, tar vi hand om våra djur. Här finns allt ifrån kaniner, katter och hundar till hästar, höns, får och getter. Vi sysslar också med vedkapning, skogsarbete, skötsel av fastigheter och vägar. Gräsklippning eller snöskottning. Någon arbetar i köket tillsammans med kocken. I snickeriet bygger vi både fågelholkar, lagerhyllor och jakttorn. Givetvis med avbrott för förmiddagskaffe. Vi driver också loppis & cafe Älvina i Älvkarleby. 
Dags för lunch med hemlagad mat och en stunds välbehövlig vila och reflektion. Vår matpolicy innebär att vår kock lagar all mat från grunden. 

Arbetet fortsätter under eftermiddagen men kan avbrytas av att man spontant åker ner till badplatsen för en promenad eller ett dopp i älven om det är sommar och varmt. 

Efter arbetsdagens slut Pysslar en del med sitt och får en stunds egen tid. Vissa dagar kan den som vill, få massage innan det är dags för gemensam middag. 
Dags för fritidsaktiviteter. Bio, fiske, personliga inköp, cykeltur för att handla eller bara fika någonstans. Varje söndag sitter vi ner tillsammans och gör ett veckoschema med varje boende. Där kan de boende planera sina fritidsaktiviteter under veckan.

Framåt kvällen dukas frukten fram och belysningen dämpas. De som vill umgås spelar spel eller sitter ner och pratar om dagen som gått. Andra ser kanske på tv en stund. Vid tiotiden är det släckt och tyst på Inagården. På helgerna en timme senare. De som fortfarande är på fötterna är personalen som dokumenterar, plockar av och städar innan de också går och lägger sig en stund.